Sunday، ۲۵ Aazar ۱۴۰۳
فرش و هنر معاصر
شاید در نگاه اول انتخاب فرش دستباف بعنوان یک وسیله/مدیوم و موضوع که اساسا جنبه هویتی آن کلاسیک است برای ابراز ایدهها و ساخت آثار در دنیای هنر معاصر امروز خیلی عاقلانه و انتخاب درستی بنظر نرسد اما هنرمندان موفقی وجود دارند که با انتخاب فرش دستباف بعنوان محور و پایه کاری خود در این راه به موفقیت های بسیاری دست یافته و شهرتشان هم جهانی شده است و نشان دادهاند که میتوانند مرزهای بین فرش بعنوان یک دستبافته و صنایع دستی با یک اثر هنری را کمرنگ کنند و حتی این مرزها را از بین ببرند و قابلیتهای آن را بعنوان اثر هنری معاصر شکوفا نمایند، در این سری از مطالب وبلاگ فرش حیدریان به معرفی این دسته هنرمندان پرداخته و با رویکرد و نگاه آنها به فرش دستباف در هنر معاصر میپردازیم.
در این پست به آشنایی با فائق احمد (Faiq Əhməd) هنرمند اهل باکو میپردازیم که درحدود بیست سال فعالیت هنریاش بخاطر نگاه فراواقع گرایانهای که دارد با تبدیل و تلفیق هنر فرشبافی سنتی به هنر مجسمهسازی معاصر به شهرت رسیده است.
آثار فائق سنت ها و کلیشه ها را تجزیه میکنند و صنایع دستی باستانی را برای ایجاد مرزهای بصری جدید بازآفرینی میکنند. او با ترکیب تصاویر و نقوش دیجیتال تحریف شده مانند پیکسلسازی و اثرات رنگ در حال ذوب با تکنیکهای سنتی فرشبافی، درک سنت را به چالش میکشد.
فائق در طول این سالها در نمایشگاههای گروهی و انفرادی متعددی در کشورهای مختلف شرکت کرده و آثار او در معتبرترین موزه ها و گالری ها به نمایش درآمده است، در حال حاضر نیز نمایشگاهی از آثار او در موزه هنر بیرمنگام با عنوان "ریسمانهای روشن: فرشهای معاصر و سنتی" در جریان است که با نگاهی نوگرایانه به تشابهات در جزئیات معماری، بافت و موتیفهای دستبافتههای مناطق مختلف ایران، قفقاز، ترکیه و آذربایجان شکل گرفته اند.
احمد الگوهای فرشهای خود را با همکاری بافندگان سنتی منطقهای طراحی و تولید میکند و از همان مواد و تکنیکهایی که بیش از دو قرن پیش استفاده میشده است، بهره میبرد، همان تکنیکهایی که در همه آثار این نمایشگاه دیده میشود.
این نمایشگاه تا نیمه آوریل 2025 ادامه دارد.
فرش حیدریان نیز به موضوع نوگرایی و نگاه هنرمندانه به فرش دستباف توجه بسیاری دارد و در این سالها هنرمندان و طراحان فرش مجموعه حیدریان و هنرمندان مستقل در همکاری با فرش حیدریان آثار هنرمندانه و نوگرایانه متعددی را خلق نمودهاند که میتوانید با مراجعه به شوروم فرش حیدریان و یا در وبسایت فرش حیدریان و فروشگاههای زییین این فرش ها و آثار هنری را از نزدیک مشاهئه و تجربه کنید.