Tuesday، ۱۵ Esfand ۱۴۰۲
در دل فرهنگ ایرانی، درخت سرو نمادی از زیبایی ماندگار و ارزشهای عمیق است. در روز 15 اسفند که روز درختکاری را جشن میگیریم، شایسته است که نقش و جایگاه این درخت باشکوه را در گنجینه غنی معانی بافته شده در فرشهای ایرانی را کشف کنیم. در این پست از وبلاگ فرش حیدریان با ما همراه باشید تا درباره نقش شگفتانگیز درخت سرو در فرش ایرانی بیشتر بدانیم.
سرو کاشمر، درخت بهشتی زرتشت
یکی از مشهورترین درختان سرو در فرهنگ ایرانی، سرو کاشمر است که به سرو مقدس زرتشت نیز معروف است. داستان این درخت سرو ریشه در اساطیر و تاریخ دارد و منشأ آن به آموزههای باستانی زرتشت، پیامبر ایرانیان بازمیگردد. در متون قدیمی زرتشتی آمده است که زرتشت سروی را از بهشت آورد و در سرزمین کاشمر کاشت و در آنجا به نمادی باشکوه و قابلاحترام از معنویت نزد ایرانیان تبدیل شد. سرو کاشمر فقط یک درخت نبود. جلوهای از پیوند الهی و زیبایی زمینی بود. حضور پررنگ آن تخیل نسلها را تسخیر کرد و به یک نقش محوری در ادبیات، هنر و فولکلور فارسی تبدیل شد. بااینحال، داستان سرو کشمیر نیز یک تراژدی و از دست دادن است. علیرغم جایگاه والایش، این درخت با خطر نابودی به دست انسانها مواجه شد. قطع سرو کاشمر نشاندهنده پایان یک دوره بود، یادآوری تلخی از طبیعت زودگذر شکوه زمینی. بااینحال، میراث آن پابرجاست و در نقشهای پیچیده فرش ایرانی و خاطره جمعی مردم جاودانه شده است.
قصه سرو کاشمر
سرو کاشمر یا سرو مقدس زرتشت که سرو آزاده نیز گفته میشود درختی بوده که به باور زرتشتیان به دستور زرتشت در کاشمر (کاشمر امروزی) کاشته شده بود. این درخت بسیار زیبا و بزرگ بود و مورد تقدس مردم، چندانکه آوازهاش به متوکل خلیفه عباسی رسید و او نیز به گماشتهاش (ابوالطیب) در نیشابور فرمان داد که درخت بریده شود و برای او فرستاده شود. زرتشتیان آن شهر پیشنهاد کردند که در برابر نبریدنش، ۵۰٬۰۰۰ سکه زر بپردازند. اما این پیشنهاد پذیرفته نشد و سرو کهنسال را بریدند و برای خلیفه به بغداد بردند. یک روز پیش از رسیدن درخت به بغداد، متوکل به قتل رسید و این مطابق پیشگویی زرتشت بود که گفته بود هر که این درخت را ببرد، کشته خواهد شد. گفتهاند این سرو در زمان قطع شدن بیش از ۱۴۰۰ سال عمر داشت.
سرو ایرانی در ادبیات فارسی
در ادبیات فارسی از سرو بهعنوان نماد اعتدال، قدرت و سربلندی یاد میشود. شاعرانی چون محمدتقی بهار و قاآنی در اشعار خود قامت آن را ستودهاند و آن را به آرمانهای والای روح ایرانی تشبیه کردند. قرنهاست که سرو بهعنوان نشان پرافتخار ایرانزمین، استوار در برابر بادهای تغییر و جزر و مد روزگار ایستاده است.
سرو در فرش ایرانی
در هنر فرش دستباف ایرانی، درخت سرو جان تازهای به خود میگیرد، روح باشکوهش را در میان رنگهای پر جنبوجوش و طرحهای پیچیده میبافد. نقوش درختان سرو روی قالیهای دستباف ایرانی حسی از ظرافت جاودانه را تداعی میکنند و روح ماندگار فرهنگ ایرانی را بازتاب میکنند. سرو در فرشهای دستباف ایرانی نماد تعالی و عروج است. این درخت جاودانه ارتباط عالم زمینی با عالم ماورایی را ممکن میکند و ازاینجهت درختی مورد احترام در همه دورههای تاریخی ایران بوده است.
درخت سرو و روز درختکاری
درحالیکه روز درختکاری را جشن میگیریم، بیایید درنگ کنیم تا به اهمیت عمیق درخت سرو در فرهنگ ایرانی بیندیشیم. سرو فراتر از شکل ظاهری خود، مظهر استقامت، زیبایی و پیوند معنوی مردمی است که ریشههایشان در اعماق خاک تاریخ ایرانزمین نهفته است. سرو در هر فرش ایرانی حکایت جاودانه خود را زمزمه میکند و ما را به استقبال از زیبایی طبیعت و قدرت ماندگار میراث فرهنگیمان دعوت میکند. بنابراین، هنگامیکه بر فرش ایرانی مزین به تصویر درخت سرو قدم میزنید، قرنها تاریخ و نمادگرایی را به یاد بیاورید و از ظرافت بیزمان فرهنگ ایرانی لذت ببرید.