در مورد تاریخچه فرش تبریز چنین میتوان گفت که با توجه به قدمت تاریخی این شهر؛ مسلماً هنر صنعت فرش بافی درآن به قبل از دوران صفویه باز میگردد. در نیمه دوم قرن پانزده و در دوران صفوی، فرش تبریز از حالتی روستایی به هنر پیشرفته درباری تبدیل شد.
یکی دیگر از تحولات مهم در فرش این دوره، طرحهایی بود که هنرمندان دربار تبریز و هرات ایجاد شد. در کتاب Rugs and Carpet of the World اثر Ian Bennet به نظریهای دیگر در مورد فرش تبریز در زمان صفوی بر میخوریم که در اینجا نقل میشود:«تعداد زیادی از فرشهای مدالیون یا ترنج دار که در سالهای آغازین قرن ۱۶۶ میلادی در زمان حکومت شاه اسماعیل اول و شاه طهماسب بافته شدهاند، دارای طرح مایهٔ اسلیمی و نقوش حیوانی و انسانی هستند» در این کتاب نویسنده سعی کرده تعدادی از قالیهای موجود در موزههای جهان مربوط به نیمه اول قرن شانزدهم را به کارگاههای تبریز نسبت دهداز قرن ۱۷۷م. به بعد و پس از اینکه قالی ایران به خارج از کشور راه یافت، صنعتگران تبریز با دریافت سلیقه مردم اروپا و آمریکا دست به بافتن قالیهایی زدند که بسیار جالب بود و بازار آن کشورها را به خود اختصاص داد . تبریز یکی از قطبهای بافندگی بسیار با اهمیت ایران در زمینهٔ قالیبافی است. فرشهای آن، چه آنهایی که زینتبخش موزههای معتبر جهان هستند و یا در مجموعهٔ کلکسیونرهای مشتاق جای گرفتهاند، و یا آنهایی که در مقیاس زیاد و در کیفیت تجارتی سر از بازارها و چهار سوقها در میآورند، همواره خوش اقبال و مشتری پسند هستند. برابر آماری که در دست داریم در شهرستان تبریز و حومهٔ آن در سال ۱۳۶۴ شمسی بر روی ۱۶۰۰۰ دار قالی ۳۲۱۵۰ کارگر بافنده کار کردهاند. علاوه بر تکبافیها، کارگاههای متعددی از سالیان بسیار دور در کار فرشبافی بوده و هستند.
در سالهای اخیر بافندههای چیرهدست تبریزی به تولید فرشهای گل ابریشم بسیار ظریف با رجشمار ۵۰ و ۶۰ در مقیاس وسیع روی آوردهاند. این گونه فرشها که بعضی با چلههای ابریشمی هستند، بیشتر با طرحهای لچک و ترنج و با رنگهای غالباً بژ روشن و نخودی بافته میشوند و در رنگآمیزی گلها و نگارهها از رنگهای سرخابی، عنابی و زیتونی به فراوانی استفاده میشود.
در حال حاضر تبریز به عنوان کانون عمده عرضهٔ فرشهای شهریباف آذربایجان شناخته میشود و کانون بزرگ تولید کنندگان نامور و صاحب نامی گردیده که فرش آذربایجان به آن میبالد. تبریز یکی از قطبهای بافندگی بسیار با اهمیت ایران در زمینهی قالیبافی است. فرشهای آن، چه آنهایی که زینتبخش موزههای معتبر جهان هستند و یا در مجموعهی کلکسیونرهای مشتاق جای گرفتهاند، و یا آنهایی که در مقیاس زیاد و در کیفیت تجارتی سر از بازارها و چهار سوقها در میآورند، همواره خوش اقبال و مشتری پسند هستند.
آسمان هنر فرش بافی ایران ستاره های درخشان زیادی دارد که یکی از اصلیترین آنها شهر تبریز است. شهری که از گذشته های دور تا همین امروز به لطف دستان هنرمند فرشبافان خوش سلیقه و خوش قریحه این دیار نقش و طرح هایی مثال زدنی و چشمنواز از خود به یادگار گذاشتهاند. فرش تبریز در کنار همه ویژگیهای درخشان و منحصر به فردی که دارد بیش از همه به ریز بافت بودن و داشتن نقوش سرشار از ریزه کاری و حزئیات مشهور است.